(415) 863-8800

Los Altos Private Residence

Los Altos Private Residence Los Altos Private Residence Kitchen Los Altos Private Residence Main Entrance Los Altos Private Residence Living Room Los Altos Private Residence Stairs This contemporary residence was custom designed by a local talented architect who was familiar with the client and his desire for excellence. The architecture, interiors and lighting design were closely coordinated to emphasize the importance of the indoor and outdoor relationship. The Challenge The client had a strong vision and was very interested in detail, he became a significant part of the design team. The Design The square and trim less recessed lighting fixtures were inspired by the simple, clean and straight lines of the architecture. The client, an engineer, actually designed the lighting system controls that are interactive to occupants so no wall switches are apparent. A forward thinking design  Innovative Excellend opportunity to be part of an innovative design team thinking “out of the box”.  Design The overall design appears timeless.  Personal Touch Everything about the house including the entry door hinges that allow operation of heavy doors with one finger, are a unique personal statement of the client’s desire for excellence. Schedule a Consultation Contact...

Firehouse 44

Firehouse 44 Exterior Firehouse 44 Dining Room Firehouse 44 Living Room   Firehouse 44 The Bridge Firehouse 44 Firehouse 44 The Kitchen Firehouse 44 The Entry Firehouse 44 Stairway Firehouse 44 A Bathroom Firehouse 44 Living Room Firehouse 44 Landing Chemical Engine House 44 was originally built in 1909 and served as a San Francisco firehouse until 1959. Although the wiring and lighting are all new, original details like copper and zinc doors, brass pole, call box, spiral steel staircase and original façade were maintained. The 6,500 sqft transformation included installation of expansive windows, skylights, transparent bridge and stair landings to allow natural light to flow throughout the space.   The Challenge The architecture and lighting design challenge was to renovate a unique historic structure into a modern residence while maintaining the essence of it’s historic charm.     The Design The overall design includes both contemporary lighting elements with more traditional accents to unite the historic structure with a new contemporary image. Industrial style wall sconces at the exterior entrance in bronze finish coordinates with the original refurbished copper doors. On the interior, high tech lighting elements were used with energy efficient LED, fluorescent and halogen sources to highlight architecture, illuminate translucent glass floors and backlight the historical spiral staircase.   The Old meets the New  Energy Efficient Efficient artificial lighting consumes a modest .9w/sqft  Engineering Pre-set lighting controls throughout the house allow the owner to select various lighting moods with the simple push of a button.  Award Winning The result of the close working relationship of the creative design team is a very unique...

House of Borrowed Light

The House of Borrowed Light San Francisco, California The House of Borrowed Light Hallway The House of Borrowed Light Kitchen   The House of Borrowed Light The House of Borrowed Light This downtown San Francisco penthouse with spectacular views was designed to “Borrow” light to flow through the spaces and maximize the unique architectural forms of the interior during both day and night. The Challenge Since natural light comes through windows on the NE side, one challenge was to create a lighting design that helped compensate for high daylight contrasts while capturing and redistributing natural daylight. Early collaboration with architect allowed us to suggest locations for translucent panels and internal fenestrations while building a large portion of lighting within the architecture to balance the contrast. To maximize ceiling areas, the architect designed around a complex maze of existing mechanical, structural and sprinkler locations. Our challenge was to select lighting fixtures and locations that would complement and work with the ceiling design and architecture. Flexible xenon strip lighting was selected for its ability to adapt to the various ceiling curves. Trim less ceiling fixtures with adjustable halogen lamps were selected to compliment the minimalist interior. The Design The design intent was to maximize the movement of daylight throughout the flowing architectural forms. This created a challenge to design a lighting system thatbalanced and supplemented the dynamic daylight. Highlighting surfaces, capturing light in semitransparent glass and creating continuous paths of light help enhance the organic architectural forms while the sophisticated control system responds to the ever changing daylight. The photographs were taken throughout the day and evening to demonstrate our solutions....